ציצית למגבת

השאלה:

שלום כבוד הרב.

מוקשה לי מדוע מגבת אינה חייבת בציצית,ואבאר את דבריי:
1) יש לה ארבע כנפות ואף היא בשיעור המתאים.

2)אינו שייך התירוץ שאינה בגד, משום שלא ראיתי שכך תירצו לגבי סדינים אלא תירצו תירוצים אחרים (לא דרך מלבוש;נחשב כסות לילה)

3)לא שייך לתרץ שזה לא דרך מלבוש,מפני שתירוץ זה לא קיים לפי התוספות, וגם למרדכי שמתרץ כך-אינו שייך פה, משום שאכן יש כאלו שמתעטפים במגבת הרבה זמן וכן מצינו בכלאים,ט,ג שר אליעזר אוסר מטפחות הספג בגלל החשש שיתעטף בה.

4)בסימן יט ס"ק ה,פוסק המ"ב שבתכריכי מת ישים מספק ציצית ולא יברך,בגלל שלרמב"ם כן יהיה חייב,ודבר זה שייך גם פה ולכן אין לומר שעיקר שימושו הוא להתנגב ולא ללבוש. אך חשבתי אולי על פיתרון ואשמח אם כבוד הרב יגיד לי אם נראה לו וכן יאיר עיני אם טעיתי בשאלתי: במגבת יהיה ביזוי אם ישים בה ציצית מפני שמתנגב בה ערום וזה ביזוי לתשמיש מצווה,ואותו דבר שייך גם לגבי שמיכה שפעם היו ישנים ערומים ולכן גזרו כך לגבי כל השמיכות ןלא חילקו,בין כשערום ובין כשלא.

תודה רבה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מגבת אינה בגד, ומה שהבאת מכלאים המדובר לגבי כלאים שכל העלאה אסורה אבל אין זה שייך לציצית ורק כסות של האדם חייבת.