שאלות שונות

השאלה:

שלום רב לכבוד הרב.
1. איך בנ"י קיימו את התורה הרי הם היו במדבר? מהיכן היו להם עורות לתפילין? צמר לציצית? ארבעת המינים? הרי הם היו במקום שומם!

2. כמה זמן עבר מרגע שבנ"י קיבלו את התורה עד לרגע שבו הם קיימו את המצוות? הרי לקח להם זמן ללמוד את המצוות.אם ב-ו בסיון הם קיבלו את התורה אחרי כמה זמן הם כבר התחילו להניח תפילין? ללבוש ציצית?
3. איך משה רבינו לימד את התורה לעם ישראל?
4. ספר התורה שכתב משה רבינו. איך הוא כתב אותו ומתי? הרי בהר סיני הקב"ה לימד אותו את התורה שבע"פ, אז מתי הקב"ה הקריא לו את התורה?
5. כאשר מברכים על מאכל צריך לבלוע חלק ממנו ואז אפשר לדבר. מה קורה אם ברכתי והחיך נהנה, דיברתי, ולא בלעתי כלום? האם הברכה תופסת בדיעבד או שאני צריך לחזור ולברך?
6. מה קורה אם לא ישנתי כל הלילה ובטעות מתוך הרגל בירכתי בבוקר ברכת על נטילת ידיים? האם ברכתי ברכה לבטלה? או שבדיעבד הברכה תופסת?
7. האם אישה נשואה חייבת לברך בכיסוי ראש?והאם היא חייבת בכיסוי ראש בבית?
8. מה פירוש המילים "עולת תמיד העשויה בהר סיני"?האם משה הקריב קורבן לפני מעמד הר סיני?
9. ברכת המזון היא מצווה מהתורה. אבל בפועל משה רבינו התקין להם ברכת הזן על המן כשהם היו במדבר.יותר מאוחר התווספו ברכות אחרות.כאשר משה היה בהר סיני האם הקב"ה אמר לו בכלליות שצריך לברך ואז משה תיקן ברכה מעצמו?
10. מדוע צמים את צום עשירי בטבת? הרי זה מאורע שקרה בבית ראשון. כאשר הובקעו החומות בבית ראשון זה קרה בתשעה לחודש ובבית שני בשבעה עשר לחודש.אז חכמים תיקנו צום אחד כדי לא להכביד על הציבור. הצום נתקן על הבקעת החומות בבית שני!!! אז מדוע מציינים דווקא את המצור של בית ראשון?אולי היו צריכים לקבוע יום צום על המצור של בית שני שכן עד היום אין לנו בית מקדש. אז מדוע לציין צום על מאורע בימי בית ראשון?
11. מדוע יש פער בזמן של הנחת תפילין בבוקר? נכנסתי לכמה אתרים וראיתי שיש הבדלים. לדוגמא: לפי חב"ד זמן ההנחה מחר לפי פ"ת הוא 5:45 ולפי אתר ישיבה 5:54. האם כבוד הרב יכול לתת לי אתר שיש לו את הזמן הטוב ביותר ומדוע יש פער בזמן? מה קורה אם ברכתי על ההנחה לפי הזמן של חב"ד? לפי אתר ישיבה ברכתי ברכה לבטלה.

סליחה על כמות השאלות,אשמח מאוד אם תענה לשאלותיי.

"ימים על ימי מלך תוסיף שנותיו כמו דור ודור"

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. מה שלא היה בידם יכלו לקנות מסוחרים או לשלוח שליחים להביאם.
2. מן הסתם ירדו מן ההר והתחילו לקיים מה שידעו ויכלו לקיים.
3. מתואר בעירובין נד סדר לימוד התורה ממשה לכל העם.
4. איני יודע חז"ל אומרים שלפני מותו הוא כתב שלושה עשר ספרי
תורה.
5. אינו חוזר ומברך.
6. הברכה אינה לבטלה.
7. כיסוי ראש משום יר"ש אינה צריכה, מצד צניעות צריכה להיות עם
כיסוי ראש אף בביתה.
8. עי' רש"י עה"פ (במדבר כח, ו).
9. ישנו ציווי מהתורה וחכמי ישראל במשך הדורות ממשה ועד חכמי בית
שני הוסיפו את הברכות הראויות.
10. יש קשר בין בית ראשון לבית שני. בית ראשון עיקר ובית שני
מצורף אליו, בית שני חסר חמישה דברים והיה הכנה ליציאת ישראל
לגלות ולכן יש חשיבות להזכרת החורבן הראשון יותר מהשני.
11. הנץ אינו הופעת גלגל החמה מעל לאופק אלא כמה דקות לפני
כן יש חישובים שונים ועל כך נכתבו ספרים רבים כגון הנברשת ועוד,
מכאן ההבדלים