שינוי יעד בצדקה

השאלה:

למעכ"ת שליט"א השלום והברכה!

לפני כעשר שנים אסף יהודי אחד תרומות לרכישת ספר תורה, בחשבון מיוחד שיועד עבור מצוה זו, לביה"כ חדש שלא היו לו ספרי תורה (כיום ישנם במקום שניים). ההתרמה נפסקה כאשר המתרים ראה שהמשימה איננה ברת ביצוע והוא שמר בבנק 11 אלף ש"ח, שהותרמו מאנשים שונים (אין פירוט מדויק וסביר להניח שהיו בעילום שם וכיוצ"ב).

כיום, המתפללים מעוניינים להשתמש בכסף לצורך רכישת כסאות נוחים. הסכום נחוץ מאוד עבור רכישת הכסאות, מפני שלמעט בחגים וכד, בביה"כ יש כעשרים מתפללים ואין באפשרותם לממן רכישה של כל הכסאות מבלי להיעזר בתרומה הנ"ל.

האם ניתן להוריד את המעות שיועדו לקדושה חמורה לרכישת הכסאות (מדובר באותו ביה"כ) ואם לא, מה יש לעשות בכסף שעומד ללא תועלת?

 האם אפשר לקנות בחלק קטן מהתרומה שיועדה לספר תורה ספריקודש ללימוד בשיעורי תורה בביה"כ הנ"ל וביתרה לרכוש כסאות? במידה ואסור, מה לעשות עם הכסף, שלמעשה אין במה להשתמש עימו בפועל?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

מותר בהחלטת הגבאים לקנות בכסף כסאות.