בקשות בתפילת שמונה עשרה

השאלה:

שלום לכבוד הרב!
הייתי רוצה לדעת מתי אפשר לבקש בתפילת העמידה האם מותר לאחר כל ברכה לעצור ולבקש או בברכת "שומע תפילה" או בסוף התפילה ב"יהיו לרצון" השני?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

פסק בשולחן ערוך (אורח חיים סימן קיט)
סעיף א
אם רצה להוסיף בכל ברכה מהאמצעית, מעין הברכה, מוסיף. כיצד, היה לו חולה מבקש עליו רחמים בברכת רפאנו; היה צריך פרנסה, מבקש עליה בברכת השנים. הגה: וכשהוא מוסיף, יתחיל בברכה ואח"כ מוסיף, אבל לא יוסיף ואח"כ יתחיל הברכה (טור סי' תקס"ז); ובשומע תפלה יכול לשאול כל צרכיו, שהיא כוללת כל הבקשות; ולהר"ר יונה, כשמוסיף בברכה מעין אותה ברכה אם מוסיף אותה בשביל כל ישראל, אומר אותה בלשון רבים ולא בלשון יחיד, ולא יוסיף אלא בסוף הברכה ולא באמצע; ואם שואל צרכיו ממש, כגון שיש לו חולה בתוך ביתו או שהוא צריך לפרנסה, יכול לשאול אפי' באמצע הברכה, והוא שישאל בלשון יחיד ולא בלשון רבים; ובברכת שומע תפלה וכן בסוף התפלה בין קודם יהיו לרצון בין אחריו יכול לשאול בין בלשון יחיד בין בלשון רבים, בין צרכיו ממש בין צרכי רבים.

סעיף ב
יש מי שאומר שכשמוסיף בברכה לצורך יחיד, לא יאריך.

מומלץ להוסיף רק בשומע תפילה ויש נוהגים להאריך לאחר סיום שמ"ע קודם אלקי נצור, ולא להפסיק באמצע הברכות.