עלינו לשבח וברכות השחר

השאלה: שלום,
שאלה 1 : למה בברכות השחר אנחנו הבנים אומרים ברוך אתה ה´...שלא עשני אישה?למה אנחנו לא אומרים תודה על איך ועל מה שעשית אותנו?
שאלה 2 : למה בעלינו לשבח אנחנו אומרים "שלא עשנו כגויי הארצות ולא שמנו כמשפחות האדמה......" למה אנחנו אומרים את זה על הצד השלילי?למה אנחנו לא אומרים " תודה על שעשית אותנו יהודים ותודה על זה שאנחנו מאמינים בך" ?

תודה,רועי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 1:45:40 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

כאשר רוצים להבליט דבר מסויים אנו צריכים הרבה פעמים להראות את ההפכיות. כגון בליל הסדר אנו מתחילים בגנות ומסיימים בשבח, כן בכל הדברים אנו מתייחסים אליהם מהצד השלילי ואחר כך חיובי. ולכן יש פעמים כדי להבליט את ההבדל בין ישראל לעמים צריך להעמיד אחד מול השני ואז ניכר השוני שבין אדם לגוי, בין איש לאשה, אין אלו הבדלים חצוניים גופניים בלבד אלא הבדלי מהות, גם בין איש לאשה יש הבדלי מהות, כאשר כל אחד יש לו את המעלות והחסרונות שלו אבל יש את ההבחנה הברורה בין הדברים. חלק גדול מידיעת האמת היא לדעת לשים כל דבר במעמדו.