גבולות ארץ ישראל

השאלה: בס"ד
לכבוד הרב שלום,
השאלה שלי היא בקשר לגבולות ארץ ישראל. בתורה כתוב שגבולותיה הם: "בַּיּוֹם הַהוּא, כָּרַת יְהוָה אֶת-אַבְרָם*בְּרִית לֵאמֹר: לְזַרְעֲךָ, נָתַתִּי אֶת-הָאָרֶץ הַזֹּאת, מִנְּהַר מִצְרַיִם, עַד-הַנָּהָר הַגָּדֹל נְהַר-פְּרָת".
וכן בספר יהושע: "מֵהַמִּדְבָּר וְהַלְּבָנוֹן הַזֶּה וְעַד הַנָּהָר הַגָּדוֹל נְהַר פְּרָת כֹּל אֶרֶץ הַחִתִּים וְעַד הַיָּם הַגָּדוֹל מְבוֹא הַשָּׁמֶשׁ יִהְיֶה גְּבוּלְכֶם".
לעומת זאת, במסכת גיטין במשניות הראשונות נאמר שגבולות ארץ ישראל הם הרבה יותר קטנים:
"המביא גט ממדינת הים, צריך שיאמר בפניי נכתב ובפניי נחתם. רבן גמליאל אומר, אף המביא מרקם ומן החגר; רבי אליעזר אומר, אפילו מכפר לודים ללוד. וחכמים אומרין, אין צריך שיאמר בפניי נכתב ובפניי נחתם, אלא המביא ממדינת הים...", וכן המשנה השניה: " רבי יהודה אומר, מרקם למזרח ורקם כמזרח, מאשקלון ולדרום ואשקלון כדרום, מעכו ולצפון ועכו כצפון; רבי מאיר אומר, עכו כארץ ישראל לגיטין".

כלומר הגבולות שם בכלל מדברים על עכו ואשקלון, שזה הרבה יותר קטן ממדבר מצרים עד נהר פרת. בקשר לרקם וחגר, אני לא כל-כך יודע איפה זה, אבל אני מניח שזה לא עד נהר הירדן.

אשמח להבהרת הדברים,
תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 4:29:11 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

הגבולות בתחילת מסכת גיטין הם גבולות עזרא (קדושה שניה) ואילו הפסוקים שאתה הבאתה שייכים לכבוש ראשון או אפילו לגבולות ההבטחה. קדושת המצוות (התלויות בארץ וכדו´) איננה מקבילה לקדושת ארץ ישראל מצד מעלותיה ותכונתה המיוחדת של ארץ ישראל. (כפתור ופרח פ"י).

חג שמח