מורה לחקלאות

השאלה: התקבלתי לאחר חודשים ממושכים של חיפושים לעבודה במקצוע הכולל בתוכו חקלאות ואקולוגיה.
היות ובשנה הבאה זוהי שנת שמיטה :
א)האם קרקע של בי"ס שונה מקרקע פרטית של אדם פרטי?
ב) אם לא אשתול אני בעצמי אלא רק אסביר לתלמידים מה צריכים לעשות, האם הדין שונה?
ג) האם יש אפשרות למכור את הקרקע לנכרי (שאלה היפותתית כי מדובר לא בקרקע שלי)?
ד)אבקש שוב לציין כי כרגע לא מצאתי כל עבודה אחרת...
אודה לכם על תשובתכם המהירה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 6:17:20 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

עליך לפרט אם מדובר בבית ספר דתי או לא. באופן כללי אם לא עשו היתר מכירה אין כל היתר לא לשתול ולא להורות לשתול שהרי על זה נאמר "אמור ואמרת" להזהיר גדולים על הקטנים. ואסור לסייע לנכרי ביד ק"ו שאסור להורות ליהודי לעבור איסור.
אנו מכריעים להלכה שאין הבדל בין קרקע בית ספר לקרקע פרטית, למרות שנאמר "שדך" לשון פרטית, אבל גם בית ספר הוא הרבה פרטים. על כן אין להתיר.
לגבי גידול אחרי היתר מכירה כידוע שאין התיר מלאכות דאורייתא גם אחרי המכירה על ידי ישראל. רק מלאכות דרבנן אפשר להקל. ועדיין לא ברור לי שבית ספר ראוי שיעשה התיר מכירה. (כבר כתבתי לעיל שיש לבדוק אם זה בית ספר דתי או לא).
אפשר להציע לבית הספר לגדל במצע מנותק, דהיינו יריעת פלסטיק ומעליהם עציצים, והכל בתוך חממה. בכך אפשר להשיג טכנולוגיה חדשנית וכן חקלאות מודרנית.
באופן זה אין בעיה לגדל בשביעית.