עציץ חרס

השאלה: שלום רב,
אני גר בבית עם גינה ולאחרונה הזמנתי גנן לטפל בגינה שלי בהתאם למגבלות הקיימות בשנת השמיטה. הבחנתי היום כי בחצר ברשותי יש 2 עציצי חרס לא נקובים שלהבנתי דינם כנקובים והגנן שתל שם עציץ פלסטיק המכיל שתילי פרחים קטנים. להבנתי מדובר כאן בדבר איסור ושאלתי כרגע היא מה לעשות עם זה ? זה בוצע ללא ידיעתי - האם אני עברתי עבירה ? האם להשאיר זאת כך ? או שקיים פתרון אחר ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 5:05:57 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מכיוון שאתה הודעת לגנן שרצונך שיעבוד על פי הלכות שביעית, על כן באמת הגנן עבר על איסור של זריעה בשביעית. ומכיוון שאנו פוסקים בדיני שביעית שהאיסור הוא על העושה ולא על בעל הקרקע, עיין באריכות במעדני ארץ, שאם לא כן לא נוכל להשכיר דירות בשנה השביעית שמא השוכר שתל שם, אלא שאין האיסור בשביעית אלא על העושה ולא על בעל הקרקע. אמנם אסור לי להניח שיעשו ברשותי אולם כאשר מראש אמרו שלא ישתלו בשביעית אלא כפוף לדיני שביעית, נראה שיש בה זה די, ואין עליכם איסור.
לגבי השאלה האם צריך לעקור את הנטע בשביעית, אמנם הלכה היא שניטע באיסור צריך עקירה, אולם כל זה בעצי פרי וכדו´, אבל שאר דברים לא הוזכרה בהם עקירה, ובייחוד שאלו כנראה צמחי נוי, ועל כן לא נראה שיש חובה לעקור.