ערלה

השאלה: שבוע טוב וחודש טוב
כבוד הרבנים שאלתי:
באיזה אופן אפשר להעביר עץ פרי ממקום למקום בלי לחכות שלוש שנים?
בבקשה אם אפשר לפרט את כל הדינים בנושא.
מאיר
בתודה מראש

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/1/2013 8:36:06 AM

בס"ד

למאיר שלום רב,

ישנם שני תנאים מרכזיים, שאם הם מתקיימים אין מונים שנות ערלה מחדש, כאשר מעבירים עץ.
א. העץ צריך להיות בתוך גוש אדמה שיכול לחיות ממנו לפחות שבועיים.
ב. שמעת הניתוק מהאדמה ועד הנטיעה במקום החדש העץ לא יונח על מקום המנתק מהקרקע כגון יריעת פוליאטילן, בלוקים וכדו'.

ככל שהעץ הוא יותר גדול מערכת השורשים מסועפת יותר וארוכה יותר ולכן גוש האדמה צריך להיות יותר גדול. לכן יש להתייעץ עם איש מקצוע ולהעביר את העץ בצורה מקצועית עם גוש האדמה ומערכת שורשים באופן שהעץ לא יקבל "שוק". כדאי לעשות את ההעברה בחודשי החורף, בזמן שהצמיחה של העץ מועטה. כמו כן יש לגזום את נוף העץ בצורה מאקסימאלית, שכן כאמור ככל שהנוף קטן יותר מספיק גוש אדמה קטן יותר.
השאלה היא איך נדע שאכן גוש האדמה מספיק למחייתו של העץ? הפתרון לכך הוא שלאחר הניתוק יש להניח את העץ ליד המקום החדש שאנו רוצים לטעת אותו, בלא לטעת אותו ולכסות באדמה. יש לחכות שבועיים, ולהשקות במידה שהיינו רגילים לפני כן (בלבד). אם תוך השבועיים העלים של העץ קומלים ומראים סימני יובש, יש למנות שנות ערלה מחדש. אם אין סימני יובש וקמילה של העלים, אין צורך למנות שנות ערלה מחדש. לאחר מכן יש לטעת את העץ ולהיזהר שלא לפורר את גוש האדמה שסביבו.

בברכת התורה והארץ וחג חנוכה שמח,

יואל פרידמן

אתר המכון: