שמיטה

השאלה: שלום רב,
1. מהם הגבולות הדרומיות לשמיטה? כלומר, מאיזה ישוב בדרום כבר לא חלה עליה השמיטה?
2. אם אני בעל קרקע חקלאי, ומשכיר את השטחים לאדם אחר:
א. אינני יכול לחייב את השוכר למלא אחר השמיטה. מה הדין בנושא?
ב. מה עליי לעשות עם דמי השכירות של אותה שנת שמיטה?

אשמח לקבל תשובה מעמיקה.

בכבוד רב.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 6:16:38 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

1. הגבולות הדרומיים של ארץ ישראל (לעניין מצוות התלויות בארץ) הם בספקות הלכתיים גדולים. ועל כן נראה שכל הערבה היא ספק אפשר לעשות שם היתר מכירה (עד אילת), עיין במאמרו של הגר"י אריאל שליט"א באהלה של תורה ח"ג.
2. על פי ההלכה כיוון שהקרקע מושכרת ליהודי והוא העובד בה אין עליך חובה שהרי אתה אומר לו עשה כהלכה ותשבית אותה, וכשם שאדם משכיר בית ליהודי שאינו שומר תורה ומצוות והוא מדליק אור בשבת או עושה מעשים אסורים בביתו.
בודאי יש לבקש ממנו לפחות שיעשה היתר מכירה.