גבולות הארץ

השאלה: לכבוד הרבנים החשובים שלום וברכה! בתקופה האחרונה אני מוצא את עצמי דן עם אנשים על גבולותיה של ארץ ישראל בכלל וחבל עזה בפרט. רציתי לדעת מהם הגבולות של ארץ ישראל המובטחת (ארץ ישראל האידאלית) והאם בימי דוד הצליחה הממלכה הישראלית לכבוש את אותה ארץ אידאלית? האם חבל עזה הינו חלק בלתי נפרד מארץ ישראל המובטחת? ובכלל האם צריך לנהוג ולהנהיג שם את המצוות התלויות בארץ? האם יש הבדל בין ארץ ישראל המובטחת לארץ ישראל הממשית, לעניין מצוות התלויות בארץ וכו'. תודה רבה מראש - עמית.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ו' אדר ב תשע"ו 16:26

בס"ד

שלום

נושא גבולות ארץ ישראל: גבולות ההבטחה, גבולות עולי מצרים גבולות עולי בבל ומעמד ההלכתי של גבולות זמננו, הינו נושא ארוך, גבולות הארץ המובטחת אינם מתוחמים אלא מנהר פרת עד ים סוף מהמדבר ועד נחל מצרים

גבולות עולי מצרים יותר מצומצים ומתוחמים, ואכן בימי שלמה הגיע עד ים סוף אך לא ברור אם נחשב הדבר לחלק מארץ ישראל ועל זה דנים רבות.

חיוב מצוות התלויות בארץ הינם חלים על גבולות עולי מצרים אך ישנם הלכות שהם רק בגבולות עולי בבל.

באתר המכון ישנם מאמרים העוסקים בנושא:

במאמר בנושא:

מעמדו ההלכתי וקדושת ארץ ישראל בחבל עזה לחץ כאן

חיוב תרומות ומעשרות בגבולות עולי מצרים לחץ כאן