עבודה בטחונית בשבת

השאלה:

שלום כבוד הרב, לאחרונה התחלתי לעבוד במוסד בטחוני בצורה של משמרות בשבת. בעצם במהלך השבת אני בבית אלא אם יש משהו מתקשרים ועלי להגיע לעבודה. יש לי כמה שאלות בנושא א. הכניסה למשרד הינה ע"י תג עובד איך עלי לנהוג? ב. העבודה היא על מחשב האם יש דברים שלא ניתן לעשותם או שצריך לעשות בשינוי ג. במידה ואני יודעת מראש שיש אפשרות שאצטרך להגיע לכמה שעות בשבת בבוקר מה עלי לעשות? ד. האם מותר לי לחזור לבית ברגע שתסתיים ההקפצה לדוגמא אם הסתיימה בשישי בלילה המשרד עצמו לא מסוגל להכיל אותי במידה וההקפצה הסתיימה אאלץ להישאר לבד ולא בהכרח יהיו תנאי מזון וכו' מיותר לציין שזוהי עבודתי הקבוע וזה השיגרה של העבודה. תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | י' כסלו תשע"ח 14:29

 איני יודע מה מידת פיקוח הנפש במוסד זה ובעבודתך.

נניח כי יש צדדי פיקוח נפש ועל כן הגעתך למקום העבודה בשבת הכרחית.

א. לגבי תג עובד כיון שזהו פיקו"נ נראה לי שמותר להיכנס עמו.

ב. דבר שניתן לעשות בשינוי וזה לא יפגום במהירות העבודה ובדיוקה עדיף בשינוי, אם לא מותר לעשות כדרכך בחול.

ג. לגבי נסיעה לעבודה בשבת, כיון שזה הכרחי אם נקראת לבוא בשבת מותר. אם את יודעת לפני שבת שיהיו לך מספר שעות עבודה בשבת, עדיף להגיע לפני שבת ולשבות באיזור. ולא לחלל שבת בהגעה לאיזור.

ד. לגבי חזרה אינך מותרת לחזור לביתך ועדיף שתמצאי לך מגורים ארעיים באיזור העבודה או חברים אבל אין סיבה להתיר לך לחזור לביתך תוך חילול שבת.