אזכרה בחול המועד

השאלה: שלום רב. דוד שלי נפטר בכ ' בתשרי. השנה יצא לו האזכרה ביום שבת.(22.10.16 למ') . יום האחרון של חול המועד סוכות. אשתו טוענת שאין לה סוכה גדולה וכו' לקיים את האזכרה, בכל אופן שאלתי מתי עולים לבית העלמין האם לפני חול המועד או אחרי? וכן מתי לקיים את האזכרה? תודה מראש חן חג'ג'

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' תמוז תשע"ו 8:24

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותיך;

לא נוהגים לעלות לבית העלמין ביום השנה אם הוא חל בחול המועד.

על כן צריך להקדים ולעלות לבית העלמין לפני החג וקיימת עדיפות שזה יהיה באותו שבוע של האזכרה - אך בכל מקרה לפי מנהג הספרדים ועדות המזרח אף פעם לא דוחים עלייה לבית העלמין אחרי יום השנה אלא מקדימים אותה כשלא ניתן לעלות ביום השנה.

לגבי לימוד יום השנה לע"נ הנפטר - צריך לקיים לימוד לעילוי נשמתו - אפילו במתכון הכי מצומצם שיש, והסעודה אינה קריטית.

הצעתי שתתאמו עם הגבאים של בית הכנסת שלכם שבין מנחה למעריב בליל יום השנה הציבור יקרא ביחד את ה"אדרא" בחוברות המחולקות ולאחר התפילה תביאו לסוכת בית הכנסת כיבוד קל ושם יברכו בקול לע"נ הנפטר: ברכת מזונות, העץ, אדמה, שהכל.

אם יקפידו עליכם במשפחה שלא תעשו סעודה - אז ניתן לעשות חוץ מהלימוד הנ"ל סעודה גם אחרי חול המועד בביתכם, העיקר שביום הזיכרון עצמו יהיה לימוד לע"נ בעשרה אנשים שבסופו של לימוד יגידו גם קדיש דרבנן לעילוי נשמתו.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב