הספד בחודש ניסן

השאלה: שלום וברכה, האם ניתן לקיים אזכרה במלאת השנה בחודש ניסן, באזכרה יאמרו ממעלות הנפטר וממידותיו הטובות מתוך מטרה להתחזק, האם נחשב הדבר כהספד האסור בחודש ניסן?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ה' ניסן תשפ"ב 0:11

ב"ה

שלום וברכה
אכן אסור להספיד בחודש ניסן אלא אם כן מדובר בהספד על תלמיד חכם, בשעת ההלוייה לפני הקבורה.
אך אדם שאינו תלמיד חכם שנפטר, אסור להספידו אפילו בשעת ההלויה, וכן אסור להספיד אפילו תלמיד חכם בחודש ניסן ביום האזכרה שלו אם הוא בחודש ניסן. (שו"ע הרב או"ח סי' תכט סעי' ח', כף החיים שם ס"ק לג).
אמירת דברי שבח על הנפטר וממידותיו הטובות, יש סיכוי סביר שהדבר יעורר בכי וזה נחשב הספד בעיקר בשנה הראשונה אחרי הפטירה.
העצה היא לקחת מידה אחת של הנפטר ולתת עליה שיעור לעילוי נשמתו בלי לדבר על הנפטר. או לחילופין לתת שיעור בנושא אחר לעילוי נשמתו. ובוודאי הדבר יעשה נחת רוח לנשמתו שעושים לו אזכרה על פי ההלכה.
בברכת התורה והארץ חודש טוב ומבורך
אהוד אחיטוב