גודל אתרוג

השאלה:

לכבוד רבני מכון התורה והארץ. שלום וברכה.
תודה על כל הפעילות שלכם וכו’.
יש לי עץ אתרוג כבן בערך 10. השנה פעם ראשונה שהוא נתן פרות. כך שיש אפשרות לברך עליהם בחג.
1- גודל האתרוגים לא כל כך גדול, בשו"ע כתב שגודל אתרוג הוא כביצה. והביאור הלכה כתב שכדי שהיו בגודל של שתי ביצים. יוצא שלפי החזו"א זה 200 גרם’ ולפי רח"נ 114 גרם. האם נהגו להחמיר חומרא זאת?
2- שאלה נוספת יש לי. כיצד הכי טוב לבדוק האם האתרוגים בגודל כשר?{מכיוון שלפי הניראה לעיין אם על הגבול}
3- בעץ ישנו דבר מעניין יש שני אתרוגים שהם יותר חלקים ועגלגלים. ויש כמה שהם ניראם כרגיל בצורה בניין כך שיש להם כל מיני גבשושיות{משו רגיל לא מאלו שפסלים} האם זה בעיתי?
4- וכן רציתי לדעת האם מורינו ורבינו ר’ יעקב אריאל התייחס פעם לעניין מה עדיף אתרוג שגדל בביתינו אך הוא פחות נקי ויש לכו כמה בלטלך וכו’ או לקנות אתרוג נקי יותר מה נחשב הידור מצווה?{או שמע יש לכם קבלה מפוסק אחר}
תודה רבה וחג שמח!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד

לצערי השאלה הגיעה רק לאחר חג סוכות, כך שלא עניתי.
א. שני ביצים בגודל הגר"ח נאה. 114 סמ"ק, וכל זה לבעל נפש, אבל להלכה אין צורך להקפיד בכך אלא בכביצה בלבד סגי וביום הראשון יש להצירך 100 סמ"ק כדעת החזו"א, ובשאר הימים שהחיוב דרבנן הגודל הוא 54 סמ"ק.
ב. נפח מודדים בתוך כלי עם מים.
ג. זה לא בעייתי.
ד. לא שמעתי מהרב שליט"א, אבל נראה שיש להדר בנקיות האתרוג, אבל אם זה שאלת מחיר, אפשר לקחת מהגדל בבית, אבל לא בגלל שגדל בבית אלא בגלל המחיר הכספי.

סליחה על העיכוב

חורף בריא

הרב יהודה הלוי עמיחי