סכך מגידול הידרופוני

השאלה: שלום וברכה האם צמח מטפס הגדל בגידול הידורופוני יכול לשמש כסכך לסוכה? ואם כן האם צריך שיגדל מתחת כיסוי/גג מסוים או אפשר שיגדל מתחת כיפת השמים ? ולאחר מכן האם נצרך לנענע לשם סכך תודה רבה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ז אב תשפ"ג 23:32

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, אכן יש דיון בפוסקים, לאור ספקו של הירושלמי במס' כלאים סוף פרק שביעי, ונביא את לשונו:

"ר' יוסי בעי: מהו לומר על פתו המוציא לחם מן הארץ. ר' יונה בעי: נטע בו דלעת, כתלוש היא לסכך בה? ..".

הירושלמי נשאר בספק, ולדעת חלק מהמפרשים מדובר בשאלה דומה, של סיכוך בגידולי של עציץ שאינו נקוב, והשאלה היא האם גם לעניין סכך גזרו עציץ שאינו נקוב אטו עציץ נקוב כמו בתרומות ומעשרות, או שלא גזרו ולדעתם הירושלמי נשאר בספק. ולפי זה לכאורה צריך להחמיר. אמנם יש המקילים ומבארים אחרת את דברי הירושלמי שהוא שואל על עציץ נקוב, ולפי זה בעציץ שאינו נקוב אין שאלה.

לכן למעשה, במצב שבו אדם עומד בפני מצב נתון, שיש סוכה שיש שם צמח מטפס בגידולי מים, ניתן לדון בדיעבד להקל בצירוף העובדה שהסכך הנ"ל בפני עצמו אין בו צל להכשיר את הסוכה באופן בלבדי. (עי' אמונת עתיך מס' 6 במאמרו של ידידנו הרב יואל פרידמן שליט"א).

אך כל זה בדיעבד, אך אין זה ראוי לקיים מצוות ולסכך לכתחילה בסכך שכשרותו שנויה במחלוקת.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב