איסור קטניות

השאלה: שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול בעניין קטניות בפסח.

ביררתי עם אבא שלי את סיבת האיסור, והוא נתן לי שלוש סיבות.
האחד, זה שבעבר היו זורעים את הקטניות בשטחים שלפני כן שימשו לקמח, והיה חשש לכך שיגע קמח בצמחים של הקטניות וכאשר יגע במים- יחמיץ.
סיבה אחרת, שבעבר היו החקלאים שומרים את התבואה בשקים, והיה חשש לכך שיגע חיטה בקטניות.
הסיבה השלישית שאמר לי אבי מורי, שהיא בעצם הסיבה העיקרית לכך שכיום אנו איננו אוכלים קטניות היא שזו המסורת של אבותם, שבעבר לא אכלו קטניות משתי הסיבות שלעיל. ולכן אנו ממשיכים את דרכם.

השאלה שלי, היא מדוע אין הרבנים יכולים לעשות התרת נדרים כוללת לכל הנוהגים שלא לאכול קטניות?
כיוון שביימנו, עם השתכללות הטכנולוגיה הסיבות שבגללן אין אנו אוכלים קטניות אינן רלוונטיות.

תודה רבה,
וחג שמח!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/15/2013 1:41:40 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

אין חשש בקטניות של נגיעה (אנו אפילו משאירים בבית קטניות) החשש הוא תערובת של דגן וקטניות כיוון שהגרעינים דומים וצורת העיבוד דומה, על כן גזרו.
במאמר מוסגר הוסיף לך שהיום בגלל תיעוש החקלאות וגידולים אינטנסיביים, יש הרבה ספרדים שאכלו קטניות שאינם אוכלים מכיוון שקשה מאד להבחין בדברים (עיין בדברי הראשון לציון הגר"ש עמאר שליט"א לעניין קמון).