הבחנה בין עוגות כשרות לחמץ

השאלה:

בשנים האחרונות מפעלי המזון עושים מאמץ גדול לייצר לפסח
מוצרים כשרים לפסח כדוגמת המוצרים של החמץ. מדובר
באיטריות, וופלים, עוגות ועוד. באותה אריזה בדיוק, עם אותם
צבעים ואין בהם סימון בולט.
האם אין בכך איסור כדוגמת ההבחנה שאנו מחוייבים לעשות בין פת
פרווה לבין פת חלבית שאסרו חכמים שמא יתבלבל הקונה?
בשנה שעברה נשאלתי ע"י אשה שאכלה עוגת חמץ של חברת
"עלית" מכיון שחשבה שמדובר בעוגה הכשרה לפסח.
וכן לגבי חברה אחרת המייצרת "קניידלעך" שלא היו כשרים לפסח
בגלל הדמיון בין האריזות.

בברכת חג כשר ושמח

 

 

 

 

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כיון שאיננו מחדשים גזירות מעצמנו נראה שאי אפשר לגזור על הציבור
ובתוכם יצרני המזון שלא להכין מוצרים דומים. ואף מהסוגיות בגמרא
בפסחים עולה שלא ניתן להבחין(!) בין חמץ למצה. אלא שבימינו חלק
גדול מן המזון מעובד מחוץ לבית, וממילא הרכבו ותכולתו נמסרים
לצרכן ע"י המפעלים וציבור הקונים נסמך על עדויות הרבנויות
והמשגיחים.
אולם, אם בכוונת המפעל לייצר מוצרים דומים כשרים לפסח, והם
אינם מסמנים זאת בבירור הרי יש בכך הכשלת הציבור. וראוי על כן
שכל רב הנותן הכשר למפעל המייצר מוצרים דומים למוצרי חמץ
שידרוש מהמפעל לסמן בבירור כל פריט שאמנם הוא כשר לפסח. ואם
ניתן אף עיצוב עטיפה שונה אשר יבלוט לעיני הקונים. וכמובן על
הקמעונאים להקפיד שלא להניח על המדפים בחנויות מוצרי חמץ
ולמוכרם ככשרים.
כמו"כ בגלל המציאות המסובכת בימינו, ראוי שכל רב או נותן
שיעורים ידגיש לפני שומעי לקחו את הדמיון בין המוצרים ולהדריכם
לקנות רק מה שמסומן עליו כשר לפסח ושם ההשגחה המכשירה, וכן
את תכולתו של כל מוצר.
וה' יצילנו משגיאות. פסח שמח וכשר.

 

 

 

toraland whatsapp