מצה קשה ורכה לאשכנזי ומצה משעורה ומשבולת שועל

השאלה:

שלום וברכה,
האם האשכנזים נוהגים דווקא לאכול מצה קשה ולא רכה (כמו פיתה) ומדוע? האם מותר ומקובל שאשכנזי יוכל מצה רכה?
לא ראיתי מצות העשויות משיבולת שועל ונאמר לי שהמצות נאפות מחיטים ושיבולת שועל היא סוג של שעורה ורציתי לשאול מדוע דווקא חיטים והרי העומר המוקרב בדיוק בפסח עשוי משעורה שהוא מאכל בהמה?

ישר כח

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

דעת הרמ"א (סי' תס סעי' ד) שיש לעשות מצות רקיקין ולא בעובי, דבר זה גורם לקושי המצה. ועל כן הנוהגים כרמ"א (בני אשכנז) אינם יכולים לאכול מצות רכות, אלא א"כ חולה או ילד קטן וכדו'.

לגבי שעורה, כיוון שיש ויכוח מהי השעורה, על כן לכתחילה אין לעשות משבולת שועל אלא לחולי צליא"ק וכדו' (עיין באהלי תורה או"ח). לכשיבנה המקדש ונדע מהי השעורה האמיתית נעלה ונקרב עומר שעורים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי