תרופת מגנזיום לפסח

השאלה: האם תרופה של מגנזיום שעבר עליה הפסח מותרת בשימוש

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ' אב תשע"ה 11:26

ב"ה כ' מנחם-אב שנת השבע ה'תשע"ה

לכבוד

יעקב טלר

שלום וברכה

לשאלתך האם מותר להשתמש בתרופת מגנזיום שעבר עליה הפסח?

תשובה:

כיוון שאינני יודע על איזו תרופה אתה מדבר, אקדים שישנן תרופות מגנזיום משלושה סוגים שהן אינן מכילות חמץ כלל, כפי שמובא ברשימה של "שירותי בריאות כללית" המעודכנת לפסח תשע"ה, והם:

מגנזיום דיאספורל גרנולות, מגנזיום דיאספורל טבליות מציצה, מגנזיום סולפט טבליות מציצה.

אך גם אם מדובר בתרופות שהן אינן מופיעות ברשימה - הרי שרוב התרופות הרגילות הקונבנציונאליות גם הן מכילות חמץ מותר להשתמש בהן גם בפסח כיוון שהן אינן נחשבות מאכל, ולגביהן כל הרשימות זה הידור בפסח כי ישראל קדושים הם ומהדרים באיסורי חמץ, אך בודאי שאין חל לגביהן איסור חמץ שעבר עליו הפסח שזהו קנס שקנסו חכמים לאנשים שהשהו חמץ באיסור.

גם בתרופות שקיימת בעיה בשימוש בפסח אם הם מכילים חמץ - מותר להשתמש בהן לאחר הפסח. המדובר הוא בתרופות מתוקות כמו כדורי מציצה או סירופ נגד שיעול וכדו' או בתרופות שאינן תרופות קונבנציונאליות, כגון טבליות בריאות שנמכרים בחנויות טבע וכדו' שמשום שהן אינן מוגדרות כתרופה לגביהן ניתן לומר שכבר קיימת בעיה יותר גדולה בשימוש בפסח אם הם מכילים חמץ (הדגשתי קיימת בעיה כי זאת מחלוקת אחרונים). אך גם לגביהן מעיקר הדין מותר להשהותם בלא למכור אותם ב"מכירת חמץ" כי אין עוברים עליהם ב"בל-ייראה" מכמה טעמים, וכיוון שכל דין חמץ שעבר עליו הפסח אסור הוא קנס על חמץ שעברו עליו "בבל-ייראה" - ממילא מותר בתרופות אלו מותר להשתמש בהם לאחר הפסח.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב