העברת עץ בעציץ ממקום למקום

השאלה: בעניין ערלה - עץ מעל 3 שנים הגדל כעת בעציץ במרפסת גבוהה שאינה מקורה , האם ניתן להעביר אותו לאזור מקורה או לתוך הבית ואחר כך להחזיר אותו לאזור לא מקורה ?

התשובה

הרב יואל פרידמן | י' אייר תשפ"ג 13:20

שלום, נגג והקירוי אינו רלוונטי באיסור ערלה שכן נאמר בפסוק כי תבואו אל הארץ ו'ארץ' כוללת גם בית. לכן אין בעיה להעביר את העץ שמצוי בעציץ ממקום מקורה למקום שאינו מקורה. מה שחשוב הוא להעביר אותו ממקום שהוא מנותק מן האדמה למקום אחר שהוא מנותק מן האדמה, ובנידון השאלה מדובר שמעבירים ממרפסת עם בלטות ואריחים, וזה נחשב מנותק מן האדמה. אך אם יעבירו אץ העץ שכעת הוא בעציץ (שנחשב כלי) מן המרפסת לגינה ממש או אפילו לאדמה שמצויה במרפסת במבנה קבוע לבניין, כי אז יש למנות שנות ערלה מחדש, שכן החיוב בגינה או באדמה שבגג  הוא מדאורייתא לעומת עציץ שאינו נקוב שהוא מדרבנן.

בברכה, יואל פרידמן