חישוב ערלה בזיתים

השאלה: שלום וברכה זיכה אותי ה' יתברך ולפני שנת השמיטה האחרונה שתלתי ארבעים שתילי זיתים רוב השתילים היו בשק של שלושה ליטרים (לפחות מטר גובה) וחלקם בדלי של חמישה ליטרים (כלומר מבוגרים יותר) השתילים נקנו חלק מערבים ביהודה ושומרון וחלק ממשתלה יהודית (סורי וברנע) העצים נשתלו לפני ראש השנה (תחילת השמיטה) הקפדתי ביותר שכל העצים ישתלו יחד עם גוש האדמה שהיו בו כיוון ועל פי ידיעתי בשנים הראשונות אין הזיתים נושאים פרי לא רשמתי לי מי הוא מה, אבל ברוך ה' יש ברכה ויבול יפה, על כן שאלתי - האם ישנו זמן ידוע שלוקח לשתיל להגיע לגובה הנ"ל ולמצב השןרשים הנ"ל ואם כן מה דין הזיתים

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ז' חשוון תשפ"ד 22:29

שלום וברכה

אם כל העצים נשתלו לפני ר"ח אלול תשפ"א אז הפירות שחנטו לאחר ט"ו בשבט תשפ"ד הם נטע רבעי ויש לחללם. אם בכל השקיות היו חורים בתחתיתם בקוטר של כ2.5 ס"מ והם היו מונחים ישירות על הקרקע, אזי גם אם הם נשתלו עד כ"ט באלול תשפ"א, דינם כנ"ל.

אין משמעות לגודל השקית ולגודל העץ.

בברכה

מוטי שומרון