נטיעת דקל ללולב אחר טו באב

השאלה: שלום לרב עמיחי אריאל שליט"א ברשות הרב - 2 שאלות: א. לגבי עקירה ונטיעה של ייחורי דקל מזן דורי (כמדומני שזה שם הזן)שאינו נותן פירות תמר אלא הוא טוב לגידול לולבים האם אני יכול להוציא מצידי דקל ותיק את הייחורים הצומחים בצדדים ולשתול אותו עד ערב ראש השנה או שדינו של דקל זה כדין עצי פרי?? שאפשר לנוטעם עד ט""ו באב ? אם יש איסור, אז מה הדין לגבי נטיעתם בעציץ במרפסת בתוך הבית? ב. כמו כן לגבי זריעה בצלחות "זרעי אתרוג" וכדומה בתוך הבית או בעציץ שאינו נקוב, האם אפשר עד ראש השנה? בברכת יישר כוח ותודה ירון יהושע רבבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אב תשפ"א 11:02

בס"ד

שלום וברכה

א. נטיעה בקרקע אסורה מט"ז מנחם אב, הדקל הזה הוא עץ פרי כיוון שצריך ל"כפות תמרים", ולכן אין לשתול כבר השנה, וכפי שפסק השו"ע רצד, כו. ולמרות שהיו אחרונים שקצת שערערו על כך, אבל לדינא נראה שיש לפסוק כדעת השו"ע שיש בתמר ללולב דין ערלה. על כן הדבר אסור, אולם אם יטע בצפיפות גדולה יש מקום להחשיב כנטיעה לגדר וסרק. אבל בודאי שאם נוטע במרחק רגיל ככל שנה אין להתיר.

ב. לגבי נטיעה במרפסת, הנה אפילו אם נקבל שמרפסת היא עציץ שאינו נקוב, בכו"א אנו פוסקים להלכה שגם עציץ שאינו נקוב יש בו ערלה, יש שאמרו מדאורייתא ויש שאמרו מדרבנן. אמנם היו כאלו שפטרו עציץ שאינו נקוב מערלה, אבל להלכה נראה שבודאי יש ערלה בעציץ שאינו נקוב, אלא השאלה מדרבנן או דאורייתא, ועל כן גם במרפסת אין לטעת עץ דקל לאחר טו באב תשפ"א.

ג. קשה להקל לזרוע בבית עצי פרי ולא הקלו אלא בירקות וכדו', אבל נטיעות לא הקלו אפילו בתוך בית, בגלל שיש גזר מונים שנות ערלה, ולאחר ג שנים הכל ידעו שהעץ הזה ניטע בשביעית. אמנם זה בבית רגיל אבל בעציץ שאינו נקוב בבית היו שהקלו, אבל לא כדאי לעשות כן לכתחילה.