נצרים וחזירים ברימון ובשקד

השאלה: הלכה אומרת שחזירים ברימונים ושאר עצים יש להורידם שלא יטעו בהם באיסור ערלה. אצלי בחצר יש עץ שקד השולח הרבה שלוחות, בכל מיני מקומות, ולא הצמיחו פירות, האם ניתן/צריך להורידם א. כדי שלא יכשלו בהם ב. המיקום שלם מפריע מה עוד אפשר לעשות? בתודה

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ח תמוז תשפ"ג 16:54

שלום רב,

א. אין הלכה פסוקה שחיבים להוריד את הנצרים שיוצאים מן השורש, אלא שהפירות שגדלים על הנצרים מונים שנות ערלה מתחילה ולא על פי מניין עץ האם (ראה מאמרי בקישורית https://www.toraland.org.il/1350). אמנם נכון הוא שההנחיה שכדאי להוריד את כל הנצרים מידי שנה כי יש חשש שמא לאחר שנה או שנתיים כבר לא יכירו אלו פירות הם מעץ-האם ואלו פירות הם מהנצרים.

ב. אם יש נצרים וענפים בעץ השקד כמו ברימון ואלו מתחדשים מן השורש אז כאמור לעיל כדאי להוריד אותם וכנ"ל.

ג. השאלה אינה ברורה דיה, אך ראוי לציין שיש איסור בל-תשחית בעקירת העץ לגמרי, אך אין איסור זה חל כאשר גוזמים רק ענפים או אפילו נצרים בפרט כאשר אלו מזיקים לאנשים אחרים או כאשר הם מזיקים לגידול העץ עצמו. בהקשר לאיסור בל-תשחית ראה עוד במאמרי, אמונת עתיך 127 עמ' 30-32, קישורית https://www.toraland.org.il/80628.

בברכה,

יואל פרידמן