העברת עציץ

השאלה:

בס"ד 1. לימון שגדל בדלי ואני מעוניין להעביר אותו לעציץ יותר גדול מבלי להוסיף על שנות הערלה כיצד עלי לנהוג? 2. עציץ הלימון נמצא כעת על חצר מרוצפת ואני מעונין להעביר אותו למרפסת בבית אחר האם קיימת בעיה בהעברה מבחינת שנות ערלה? וכיצד לבצע ההעברה?

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ח אב תש"פ 9:00

1. זה תלוי אם הלימון מצוי בדלי וזה מונח על הקרקע או על משטח מנתק כגון ריצוף, צלחת פלסטיק, בלוקים וכדו או שהוא מונח על הקרקע. העיקרון הוא שאיסור ערלה בעציץ נקוב שמונח על הקרקע הוא מדאורייתא ואילו כשהוא מנותק כנ"ל איסורו מדרבנן. לכן כשמעבירים מעציץ לעציץ יש להיזהר שאם הוא מחובר יש להעביר את העציץ באופן שגם העציץ החדש יהיה מונח על הקרקע ואילו אם הוא מנותק יש להיזהר להעביר אותו לעציץ שמנותק מן האדמה.

2. עציץ הלימון שמונח על חצר מרוצפת איסורו ומניין שנות הערלה הוא מדרבנן כאמור לעיל. לכן יש להיזהר כנ"ל ולהעביר אותו לחצר מרוצפת בבית השני.

בברכה,

יואל פרידמן