חשש עורלה - גיל עץ לא ידוע

השאלה:

יש לי בגינה עץ פרי (תפוז סיני), הוא נטוע בתוך מיכל גדול. קניתי את העץ לפני שנה והוא היה כבר עם פירות, גובהו בערץ מטר ו-30 ס"מ. אני לא יודע את גיל העץ. עכשיו הוא שוב מניב פירות, גובהו מטר ו-70 ס"מ, ואני תוהה אם מותר לאכול, אולי יש חשש עורלה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

שאלה זו אפשר להפנות לגנן מקצועי, בדרך כלל הוא יכול לדעת את גיל העץ, אם איננו יודע במדויק ויש חשש שמא זו שנתו השלישית יש להחמיר, ואם הספק הוא בין חמישית וששית אפשר להקל.

אולם השאלה שעדיין תשאל היא האם מכיוון שאינך יודע כיצד גודל השתיל במשתלה, שמא העציץ היה מנותק מהקרקע ואם כן שמא לא עלו שנות ערלה, ואז צריך למנות שנות ערלה משעה שנטעת בביתך. על כן אם אינך יודע את התשובה לשאלה כיצד גודל במשתלה, והאם היה בו נקב כדין, בכל מקרה צריך למנות שנות ערלה משעת הנטיעה בגינתך.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי