עקירת עץ שגדל מאליו

השאלה: בגינתי [אדנית בנויה] צמח לו עץ תאנה. לא נשתל ע"י בנ"א. העץ מפריע לשאר הצמחים באדנית, הוא מתפתח יחסית מהר, והופך למטרד ממש. הן מצד גודלו, הן מצד הלכלוך שנוצר מנשירת הפירות, וגם מצד דבורים וכו' הנמשכים לעצים מעין אלו. בעתיד, נראה ששורשיו יימשכו ויגיעו למקומות עמוקים, עד שעלולים להזיק לגדר החיצונה, וכן לצנרת ועוד. שלא לדבר לריצוף של החצר-גינה. ואולי גם לריצוף חלק מהבית. שאלתי, איך לנהוג במקרה זה, השאיפה שהעץ לא יתפתח במקום. טכנית לא נראה שיש אפשרות לעוקרו עם השורש, מאחר ושורשיו פונים מתחת לגדר בטון בנויה. מה הדרך הנכונה ושאינה כוללת סכנה, לעקירת או "חנית - הריגת העץ? בכבוד ובברכה ג. גרינבוים

התשובה

הרב יצחק דביר | י"ז תמוז תשפ"ג 22:58

שלום וברכה

כל עוד העץ אינו מהווה נזק הפוגע בפועל בחיי היום יום או ברכוש - אסור לעוקרו על פי ההלכה.

הדרך היחידה להעבירו עם שורשיו למקום אחר. אין צורך להעבירו עם כל שורשיו, אלא רק עם שורשים וגוש אדמה שהעץ יוכל להמשיך להתקיים מהם במקום אחר.

בברכה

יצחק דביר