תפוז על וולקה

השאלה:

שלום קניתי שתיל תפוז שמורכב על כנת וולקה. הוא כרגע במרפסת בתוך גוש אדמה. במכון של הרב אפרתי אמרו לי שזה ספק מינו כיוון שדמיון בדבר אחד (בפרי ולא בעלים) לא מועיל אם הטעם רחוק מהפרי של הרוכב, וכאן טעמו רחוק שהוא חמוץ כלימון. לדבריהם הרב ניסים קרליץ התירו בלימון ואסרו בתפוז והרב אלישיב אסרו בשניהם. גם ההיתר של החזו"א ליטוע ע"י גוי בהדרים לדעתם עדיף להשתמש בשעת הדחק, אם כי א"א להגיד איסור מוחלט בזה. אמנם, בטבלה שלכם ראיתי שהתרתם בפשיטות תפוז שמורכב על וולקה. אשמח לדעת מה טעמי ההיתר. תודה רבה רבה! (שלחתי את השאלה שוב כי בפעם הראשונה המייל לא היה שלם, תשלחו בבקשה למייל השני)

התשובה

הרב יואל פרידמן | ה' כסלו תשפ"ג 10:29

שלום, יש 3 קריטיריונים להגדרת המין בהלכה. שנים מרכזיים: דמיון בפרי ודמיון בעלים - והשלישי כותב הרמב"ם ובלבד שלא טעם רחוק זה מזה ביותר. לגבי הוולקה העלים דומים וכן הפרי של הוולקה דומה לתפוז ולקליפים. לגבי הטעם אמנם הוא חמוץ יותר אך כבר כתב הגר"ש ישראלי שיש מושג של טעם בסיסי, כלומר שאין צורך שיהיה שווי בטעם הפרי אלא די בכך שיש טעם בסיסי שווה או מכנה משותף בין הטעמים. ובהחלט מרגישים בוולקה שזהו מין של תפוז או קליפים. אגב התרנו את הוולקה גם ללימון שכן מבחינה בוטנית זוהי כנה לימונית וכאמור העלים דומים - הפרי אמנם קצת פחות, אך הטעם בסיסי שווה (דעת הרמב"ם היא שדי בדמיון אחד של עלים או של הפרי עי' הל' כלאים פ"ג).

יואל פרידמן