מעשר כספים לאוצר הארץ

השאלה:

עם תחילת שנת השמיטה עשיתי מנוי לאוצר הארץ, בו שילמתי 600 שקלים מראש על מנת לקנות בהם במהלך שנת השמיטה פירות מחנויות אוצר הארץ. עיקר מטרתי בכך הייתה לחזק חקלאים יהודים שומרי שמיטה. במהלך השנה בשל ריחוק החנויות מיישובי ומהטירחה להגיע לחנויות אלו, השתמשתי רק ב-400 שקלים מתוך ה-600 וכאשר רציתי להשתמש ב-200 השקלים האחרונים (התווים הם חודשיים, ומדובר היה בתווים של שבט, אדר, סיוון ואייר) נאמר לי שכבר פג תוקפם ולא אוכל להישתמש בהם.

האם ניתן להתייחס ל-200 השקלים הללו כאל מעשר כספים, בשל העובדה שהם הופנו לחיזוק שמירת השמיטה ולא קיבלתי עבורם תמורה בפירות או שמא בשל שלא התאמצתי מספיק להגיע לחנויות אוצר הארץ ובנוסף ידעתי שכל תו תקף לשלושה חודשים, לא אוכל להחשיב זאת כמעשר כספים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אם מראש, בחודשים שיכולת להשתמש בתלושים, אמרת שאינך משתדל לגבות מכיוון שאתה חושב על מעשר כספים אזי נראה שאפשר להחשיבו כמעשר כספים. אולם אם תחילה אמרת אני מתייאש מהכספים הללו, שהרי ידעת שכעבור 3 חדשים יפוג תקפם, ואתה התייאשת מהסכום, וכעת אתה רוצה לעשותם מעשר כספים, לאחר שאבד תוקפם, נראה שאי אפשר להחשיבו כמעשר כספים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי