שקילת פירות באוצר הארץ

השאלה:

שלום וברכה

הובטח השנה שהפירות הקדושים יהיו בשקיות של בערך קילו מראש. כרגע בחנות שלנו זה לא קרה ובינתיים יש בעייה של שקילה.
ראיתי באתר של האוצר שלרב אריאל היה הסבר איך מותר לשקול בכל זאת.
אינני רב או תלמיד חכם גדול אבל אני יודע שבשמיטה שעברה, ובכל הספרים על השמיטה לא מופיע ההיתר לשקול.
אז אם השקיות יגיעו זה מעולה, אבל בינתיים - אתמול נכנסתי לסופר וכדי לעקוף את בעית המשקל המדויק מדדתי עגבניה אחת, החזרתי לשקית והוצאתי אחרת, אז מדדו את השקית והוספתי את המשקל של עגבניה אחת למרות שהוצאתי אחרת וככה יוצא שקילה לא מדויקת. הבעיה שהיא שזה אומר לשקול פעמיים... וזה גם משגע את הקופאית.

לי יש הצעת יעול אחרת. האיסור הוא למדוד ולא לספור. במקום לתת הוראה לחנות כמה עולה קילו תנו הוראה כמה עולה עגבניה אחת למשל ואז האדם ישלם לפי כמות העגבניות שהוא קנה ולא משקל.
אם גם ככה יש כוונה להעביר מארגזים לשקיות לפי הערכה כללית ולא מדויקת אז זה אומר שסופרים עגבניות ומכניסים לשקית.
הפתרון של ספירה במקום משקל יאפשר גם למי שלא רוצה קילו אלא כמה פריטים גם לקנות, ובסופו של דבר זה ייתר את הצורך בשקיות.
בכל קטיף ינתן הערכה לגודל ממוצע של אותו ירק/פרי וכך יקבע המחיר.
נגיד עגבניה ממוצעת היא 0.130 ק"ג. אז שוויה הוא כחצי שקל.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. עניין השקית באה על מנת לייצור הידור בשביעית. מבחינה הלכתית שקלו פירות אוצר בית דין על פי הוראותיו של החזו"א שהתיר מדה משקל ומנין בפירות שביעית כיוון שהתשלום הוא להוצאות החקלאי ועל כן אין כאן איסור של מדה משקל ומניין. אמנם הגר"מ אליהו זצ"ל החמיר אבל באיסור דרבנן הלכתית יש לפסוק לקולא ולהתיר. וכך עשו בשמיטות הקודמות (אינני יודע מדוע כתבת שבשמיטה הקודמת לא שקלו). אמנם כדי לצאת גם לדעת הגר"מ אליהו זצ"ל ניסנו לעשות שקיות, דבר זה לא מתאפשר בחלק מהמוצרים, ועל כן יש מקומות שמגיע חלק ארוז וחלק לא. בכל אופן אפשר לסמוך על דברי החזו"א וכן הכריע הגר"ד ליאור במכתב שאפשר להקל על פי הדעות שבהפקר אין איסור סחורה.
ב. ההצעה לתת מחיר ממוצע לא יישימה במקומות גדולים, אפשר לבצע אולי ביישובים קטנים שמאד רוצים לשמור על כל החומרות.

חג שמח
הרב יהודה הלוי עמיחי