החלפת תאורת גינה בתאורה מיוחדת שמטרתה הצמחה

השאלה:

האם מותר בשמיטה להחליף בגינה, חלק מהתאורה הרגילה בכזו המותאמת במיוחד לגידול צמחים? מדובר במישהו שקיבל מתנה ערכת תאורה מיוחדת בעוצמה ובאורכי הגל לעידוד צמיחה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ה' חשון תשפ"ב 22:14

ב"ה אור לו' מר-חשוון ה'תשפ"ב

                                                    החלפת תאורת גינה בתאורה מיוחדת שמטרתה הצמחה

לכבוד

הרב צדוק בן ארצי שליט"א

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, האם מותר בשמיטה להחליף בגינה, חלק מהתאורה הרגילה בכזו המותאמת במיוחד לגידול צמחים? מדובר במישהו שקיבל מתנה ערכת תאורה מיוחדת בעוצמה ובאורכי הגל לעידוד צמיחה.

תשובה:

בתאורה מיוחדת שמשפיעה על הגברת הצימוח משתמשים בחקלאות בעיקר בגידולי חממות, ומתירים אותה בשביעית רק לצרכים חקלאיים עפ"י הפוסקים שמתירים "אוקמי פירא" גם על פירות שעוד לא צמחו.  כי בלעדי התאורה תהיה פחיתה ניכרת בפירות העתידיים.

אך גם המתירים "אוקמי פירא" בגינה הפרטית מתירים רק לשמור על הפירות הקיימים, ולא לעשות פעולות שמגבירות את הצימוח, ולכן אסור להשתמש בשמיטה בגינה הפרטית בתאורה מיוחדת שכל מטרתה היא הגברת הצימוח העתידי.

אכן בתאורת גינה היה מקום לדון שהרי אדם מעוניין בתאורה לצורך יופי, ואף כך זה נראה גם כלפי חוץ. והרי מצאנו שהפוסקים מתירים פעולות חקלאיות שיש בהן כוונה כפולה דהיינו שהן נועדו "לאוקמי" אף שבפועל הן גם משביחות את הצמח.

אך קשה להשוות בין המקרים, כי שם מסתמכים על כוונה כפולה כאשר קיים הכרח לעשות את אותן פעולות. אך בנידון דידן כבר קיימת תאורה בגינה, וניתן להשתמש בה בכל השמיטה. אם כן מטרת החלפה של התאורה הקיימת בתאורה המקצועית היא אך ורק מתוך כוונה לצימוח, לכן קשה להתיר להפעיל בגינה מערכת תאורה שמטרתה השפעה על הצמיחה של הגידולים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב

נ. ב. כמובן, שעצם ההתקנה מותרת אם לא ישתמשו בה כלל במשך השמיטה, אך מובן מתוך הדברים שאדם שיש לו גינה עם תאורה לא יחליף אותה בתאורה מקצועית יותר שהוא לא יוכל להשתמש בה במשך שנים עשר החודשים הקרובים.