זיהוי לימונים מהשביעית

השאלה: האם ואיך אפשר לדעת אם הלימונים הגדלים על העץ שייכים לשישית או שחנטו השנה ויש קדושת שביעית? תודה רבה

התשובה

אגרונום יהודה הלר | כ"ב שבט תשפ"ב 9:53

שלום וברכה,

אי אפשר לזהות בוודאות על העץ מתי חנט, אך בדר"כ לוקח 8-10 חודשים מחנטה לקטיף (תלוי ברמת ההבשלה בקטיף, בזן ובתנאי הגידול). בגינה ביתית בתנאים מסוימים יתכן כבר בסוף אדר א' לימונים שחנטו בשמיטה.

בתקופת הספק יש לנהוג קדושת שביעית מספק.

לגבי תרו"מ - ישנן מספר אפשרויות להפרשה בתקופת הספק:

1. כדי להמנע מהפרשה מפטור (לימוני שביעית) על חייב (לימוני שישית) כדאי לשים בצד לימונים שכרגע כבר צהובים ולהפריש מהם כל פעם על הפירות בזמן הספק- (חשוב לוודא שלא יאכלו מפירות אלו שכן הם טבל). בכל הפרשה יש לקחת מעט יותר מאחוז מהפירות (תרומה גדולה ותרומת מעשר) שנשמרו בצד, לשים בשקית ולזרוק.

2. לחילופין ניתן להפריש מכל פרי שקוטפים על אותו הפרי.

3. בעדיפות אחרונה ניתן בכל פעם שקוטפים להפריש מהפרי הבשל ובגדול ביותר על השאר.

בכל מקרה ההפרשה ללא ברכה.