מידה ומשקל

השאלה: שלום וברכה! אשמח להסבר קצר בעניין קניה ומכירה של פירות הקדושים בקדושת שביעית, ע"י שקילה ומדידה. כידוע אין לסחור באופן זה ולמעשה בכל החנויות (שאני מכיר), גם של אוצר הארץ, ממשיכים גם בשמיטה למכור ע"י שקילה ומדידה. מה ההיתר לזה ו/או מה הפיתרון לזה? תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י' חשון תשפ"ב 20:38

בס"ד

שלום וברכה

המוכר הוא שליח בית דין, והוא גובה עבור בית הדין כדי שיוכלו לשלם הוצאות לכל שרשת המזון, כפי שמופיע בתוספתא שהיו שוכרים פועלים, והתשלום מגיע מהמקבלים את קדושת שביעית. ומכיון שהסכום נקבע על ידי בית הדין, על כן בעל החנות הוא גובה לצורך בית הדין.     המדה והמשקל הזה הוא החזר הוצאות ולא מסחר, בגלל שהוא מוגבל במחיר בית דין ולבעל החנות יש אחוזים מסויימים במחיר כפי שקבע בית הדין. ברור שמותר לשקול ולמדוד פירות שביעית האיסור הוא רק למכירה, אבל אם זה תחת אוצר בית דין אין כאן מסחר והדבר מותר. יסוד הדברים הוא מהחזו"א (הובא במשפט ארץ שביעית עמ' 255).

שבוע טוב