עציץ מחובר לקיר

השאלה: שלום וברכה כבוד הרב, בביתנו מרפסת סלון בקומה שלישית, מעל מרפסת אחרת שמתחתיה. המרפסת שלנו מקורה כולה ברצפת המרפסת שמעליה, ותחומה בקירות משני צדיה ובמעקה גבוה. אחרי שלמדנו את הנושא הבנו שעל עציצים במרפסת זו, שהם ונופם כולם בתוך המרפסת ומונחים על רצפתה, לא חלים דיני שביעית - האמנם? (חלקם מונחים על תחתית אטומה וחלקם לא; בכל מקרה איננו מתכוונים לעשות בהם עבודות מעבר להשקיה). עיקר שאלתי נוגע למספר עציצים שתלינו בתוך המרפסת מאחד הקירות שתוחמים אותה, מכיוון ששמענו שדברים המחוברים דרך קבע לקירות נחשבים כאילו מחוברים לבניין עצמו וכך לקרקע. עם זאת, טכנית העציצים אינם מחוברים דרך קבע לקיר - את כולם ניתן להסיר מהקיר ללא קושי: לקיר מחוברת רשת פלסטיק פשוטה, ובה מושחלים מספר אזיקונים כטבעות גדולות, ובתוך כל טבעת כזאת מונח עציץ, כך שבפועל ניתן להרים את העציץ מהטבעת ללא פתיחת האזיקון, חיתוכו או כל פעולה אחרת שמשנה את החיבור, ואפשר כמובן גם להשיב אותו למקומו. לאור כל זאת - האם צמחי תבלין הגדלים בעציצים תלויים אלה נחשבים כירקות שביעית לעניין קדושה ומעשרות? תודה רבה וגמר חתימה טובה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ז' תשרי תשפ"ב 10:55

בס"ד

שלום וברכה

כדי שצמח יחשב מחובר לקרקע זה צריך להיות חיבור קבוע, אבל אם יכולים להוריד אותו ולטלטל אותו זה לא נחשב להיות מחובר לקרקע, ולכן עציץ זה הוא כדין עציץ שאינו נקוב בבית (מרפסת).

גמר חתימה טובה