עקירת ספיחי עגבניות בשמיטה שגדלו בסמוך לחסה

השאלה: שלום, לפני שמיטה שתלנו בגינה חסה, וכעת צמחו סביבה שתילי עגבניות, כנראה מזרעים שנשארו באדמה. האם לעקור את העגבניות מדין כלאיים או להשאיר בשל השמיטה? האם אפשר לאכול את החסה?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' חשון תשפ"ב 15:26

ב"ה

לכבוד

סיגל עזריה

שלום וברכה וחודש טוב ומבורך

בתשובה לשאלותייך;

ירקות שגדלו בשמיטה ויש בהם קדושת שביעית חובה להפקירם והם אינם בבעלותינו ולכן אין לגביהם חובת עקירת כלאים.

העגבניות שגדלו אצלכם בשמיטה חל עליהם איסור ספיחין והם אסורים באכילה, אך נחלקו הפוסקים אם יש גם חובה לעקור אותם.

העצה הפשוטה היא לבצע חיתוך עליון של שיח העגבניות מעל פני הקרקע, ולהשאיר את העגבניות שיירקבו מאליהן, או לכסות את כל השיח בניילון כהה, ובאופן כזה הצמח ימות מאליו.

להרחבת הדברים:

בנידון שלפנינו יש כאן שני איסורים אחד מהתורה ואחד מדרבנן;

איסור קיום כלאים שצמחו מאליהן שהוא מן התורה - ויש חובה לעקור אותם בשנים רגילות כשהירקות הם בבעלותינו.

איסור ספיחין שהוא מדרבנן - ולגביהם נחלקו הפוסקים אם יש חובה לעקור אותם.

אין איסור קיום כלאים בגידולים שקדושים בקדושת שביעית

כאמור, איסור קיום כלאים מוטל רק על בעל הצמחים, ולכן בשנת השמיטה שכל היבול הוא הפקר אין חובה לעקור כלאים. לכן כיוון שהחסה שגדלה בגינה שלכם באמת היא אינה שלכם ואתם מחוייבים להפקירה, לכן אין לכם חיוב לעקור אותה.

עקירת ספיחין בשמיטה

שיח העגבניות שגדלו אצלכם בשמיטה לאחר ראש השנה, אסורים בוודאות באיסור ספיחין. אלא שנחלקו הפוסקים האם הם רק אסורים באכילה או שיש גם חובה לעקור אותם, לדעת חלק מהפוסקים. אך גם לדעתם אין חובה לעקור ספיחין מהשורש אלא מספיק לגרום להם שימותו.

עקירת צמחים בשמיטה - תולדת חורשה

כיוון שיש כאן מחלוקת האם יש חובה לעקור ספיחין, ומאידך כשעוקרים צמח מהשורש הדבר נחשב תולדת חורש, לכן העיצה לבצע חיתוך עליון של הצמח שאין בו פעולה בגוף הקרקע, או לכסות את שיח העגבניות בניילון כהה באופן שהשיח של העגבניות ימות מאליו ולא נצטרך לעקור אותו בידיים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב