גינות נוי בשמיטה 1

השאלה:

מה דינן של אדניות מונחות על גבי סורגי חלון ( אינן באות במגע עם הבניין או אדני החלון)? האדניות מכילות בחלקן עשבי תיבול ובחלקן צמחי נוי. אשמח לקבל תשובה מופרטת מהן המלאכות המותרות בהן בשנת שמיטה (גיזום, דישון השקיה).
אם האדניות על סורגי החלון, ואין להם גג למעלה, והם מול האדמה הרי הם כשדה גמור, ולא התירו אלא לשמירת הקיום של הצמחים, לא לשתול ולא לזרוע, וכמו כן גיזום אינני יודע מדוע יש צורך בשביעית, אלא לשמירת הקיים.
באסרו חג שבועות האחרון שתלנו בגינתנו ארבעה עצי פרי:תפוז, קלמנטינה,רימון ותפוח. עצי הפרי הובאו עם גושי אדמה מספיק גדולים. לטענת הגנן שהביא אותם (ואשר אינו שומר תורה ומצוות) הם לפחות בני שלוש שנים. בנוסף לכך שלושת העצים הראשונים נשתלו ביחד עם גוש האדמה, אך בעת שתילת עץ התפוח הגוש התפרק כך שהעץ למעשה נשתל בלי גוש האדמה. איננו זוכרים גם באילו מיכלים הובאו העצים. האם עלינו לספור שנות ערלה לעצים אלו? אם כן מתי מסתיימות שנות הערלה? ומה לגבי עץ התפוח?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | תשרי-מרחשוון תשס"ח

השאלה שצריך לברר האם העצים עמדו במשתלה על הקרקע עצמה והאם יש בתחתית העציץ נקב של כ 2 סמ"ר. אבל אם לא עמדו כל שלשת השנים על הקרקע או שאין נקב אין להחשיבם מחוברים אלא משעת הנטיעה בקרקע. אם אין לכם תשובות לשאלות אלו עליכם להחמיר לספור שנות ערלה משעת הנטיעה בשבועות. ברור שלעניין עץ התפוחים שלא היה לו גוש יש למנות שנות ערלה משבועות תשס"ז.
הפירות שיחנטו מט"ו בשבט תש"ע, הם יהיו נטע רבעי ואפשר יהא לאכלם לאחר פדיון נטע רבעי, אבל כיון שזהו ספק נראה שיחללו בלא ברכה וכמו כן יפרישו תרו"מ בלא ברכה.