גינות נוי בשמיטה 2

השאלה:

1.האם מותר לקצץ דשא וגדר חיה בשנת שמיטה בשביל אסתטיקה?

2.האם ניתן ליהנות מצמחי תבלין (נענע, רוזמרין וכו') השתולים באדנית (בקומה שלישית, על הגג) לא מנוקבת? שתלתי אותם בי"ח באב תשס"ז. מה צריכה להיות צורת הטיפול בהם במהלך שנת השמיטה?

3.מי שעובר דירה באמצע שנת שמיטה, מה יעשה עם כל העציצים שבבית ושבגינה?

4.הייתי מעוניין לדעת מה דינה של גינה תלויה (גינה בקומה ראשונה על עמודים), דהיינו אין בינה לבין הקרקע כל קשר למעט חיבורה לבניין, ובנוסף יש לציין כי היא מלאה בחומר טוף ולאו דווקא אדמה - האם היא מחויבת בהלכות שמיטה? (גודלה הוא 2X11 מטר).

5.אני מגדלת להנאתי ולשימושי הפרטי מספר ירקות באדניות ובעציצים. שאלתי היא האם בהגיע שנת השמיטה אאלץ להפסיק ולהשקות את העציצים, או שמותר לי להמשיך כיוון שהדבר אינו נעשה לצורך מסחר?
כמו כן, האם מותר לי בתנאים אלו לזרוע ולדלל ירקות בשנת שמיטה? ומהו הדין אם אני שותלת באדמה שבחצר ביתי?

6.אני בונה עכשיו בית ואגיע לבניית הגינה בזמן הקרוב.

האם ישנם הגבלות או איסורים בנוגע לבניית הגינה עצמה, כגון מילוי מצע תחת הגינה שתהיה, בניית גדר, ריצוף, הנחת צנרת השקיה, הנחת אדמה (ללא כל טיפול נוסף בה) ועוד שאר עניינים אחרים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | תשרי-מרחשוון תשס"ח

1. מותר לקצץ דשא לנוי ויופי בשביעית וכן גדר חיה מותר לגזום לנוי בשמיטה.

2. א. אפשר לטפל בצמחים על מנת לשמרם, דהיינו השקיה וכדו', אבל אין לשתול עוד או לדשן.
ב. אפשר להשתמש בתבלינים הללו ויש בהם קדושת שביעית. אפשר לחלוט את התבלינים, ואם נשאר עוד טעם יש לשמור קדושת שביעית, אולם אם יצא כל טעמם אין צורך לשמור קדושת שביעית.

3. אפשר להעביר במצב שהעציצים יהיו מנותקים מהקרקע כל זמן המעבר. (אפשר יריעות פלסטיק, או מתכת).
הקושי הוא היכן להניחם בשביעית. ברור שאם המקום שאליו אתם מעבירים את העציצים הוא במצע מנותק אין בעיה הלכתית, שהרי עבר ממצע מנותק למצע מנותק. אולם באדמה אין אפשרות להניח שהרי זה כנטיעה בשביעית.

4. גינה זו חייבת במצוות שביעית לפחות מדרבנן, שהרי אפילו אם היא עציץ שאינו נקוב בכול אופן אסור מדרבנן. עיין בספר קטיף שביעית בכל הדיונים על עציץ שאינו נקוב, כגון במצע מנותק בשטח פתוח.

5. תוכלי לגדל בתנאי שהאדניות יעמדו במספר תנאים.

א.האדניות יפרסו מתחתם פלסטיק, אלא א"כ את גרה בקומה גבוה. הפלסטיק יחצוץ בין העציץ והקרקע וכן בין הנוף של העציץ והקרקע.

ב.מעל האדנית יהא כסוי מלמעלה ובתנאי שגובה הכיסוי הוא למעלה מ 1 מטר.

ג.האדניות לא יהיו גדולות במיוחד. (עד 60 ליטר).

על פי אופנים אלו תוכלי גם לזרוע בגינה שלך, אם חסרים תנאים תוכלי רק להמשיך ולתחזק את הצמח שנזרע קודם השביעית. פרטים בספר "קטיף שביעית" -6847325.

6. המלאכות האסורות בשביעית הן מילוי אדמה והכנת צנרת השקיה, אבל מצע תחתון (שאין זורעים בו) וגדר ומרצפות אין איסור גם בשנת השביעית. על כן עליך להשתדל לסיים את המלאכות האסורות קודם שנת השמיטה.