ניכוש עשבים

השאלה:

שלום, לא הבנתי מה הגדר בו מותר לנקש עשבים שוטים - האם רק כאשר אני יודע שהוא משתלט על הצמח לידו? או שגם מבחינה אסטית מותר? לי יש עשבים שוטים שנמצאים בעציצים, האם מותר לנקש אותם באופן ידני במספריים? האם ישנה סיטואציה בה מותר לעקור מהשורש? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א אייר תשע"ה 10:57

שלום

בעקירת עשבים אנו נכנסים לגדרי איסור חרישה והכנת קרקע לזריעה(שיש דעות שהיא מלאכה שג"כ אסורה מן התורה בשמיטה). אך גם ניכוש מעל הקרקע יש בה איסור מלאכה מדרבנן. ולכן ישנה עדיפות לא לחדור לקרקע ולכן שיש היתר של  ניכוש עשבים (כגון כאשר יש פגיעה לצמחים האחרים - "אוקמי") נעדיף ניכוש שלא חודר לקרקע כריסוס או חיתוך מעל פני הקרקע .ורק שאין אפשרות אחרת ויש פגיעה ממשית לצמחים הגדלים אזי מותר אף להוציא עם השורשים.

לגבי ניכוש לצורך אסטטי נראה שמותר רק בניכוש מעל הקרקע ואפשר לעשות זאת בכל דרך הן בכלי(מספריים) והן ביד.

הנחיות על מדרג הניכוש אפשר למצוא באתר המכון לחץ כאן