קדושת שביעית

השאלה:

בשנת שמיטה נוהגים לזרוק שאריות אוכל מיבול שביעית לפח מיוחד, מחכים שיירקבו, ואז זורקים לפח רגיל, ובינתיים יש שאריות רקובות שעושות ריח רע בבית. אבל לכאורה יש פתרונות, שהם גם מהודרים יותר הלכתית, וגם נעימים יותר לבית:
א. לתת לבהמות, כמצוות התורה ``ויתרם תאכל חית השדה``;
ב. מי שאין לו בהמות, יכול לשים את האוכל בחוץ, בשדה פתוח, במקום שחיות יכולות לעבור בו - כמעט בכל יישוב יש שדה כזה ליד הכביש?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | תשרי-מרחשוון תשס"ח

אתה צודק שאפשר להניח את הירקות בחוץ ואפילו אם תבוא בהמה ותאכל מהם הרי זה מותר. לפעמים אין להאכיל בהמה בידיים מכיוון שהאוכל עוד ראוי למאכל אדם, אבל אם לא מאכילים לבהמה אלא היא באה מעצמה ואוכלת אין שאלה הלכתית.
הבעיה בהצעתך היא המציאות שרוב האנשים אינם חיים באוויר הפתוח, אלא במגדלים כך שלא רואים חיות, ולא יניחו בחוץ אוכל לחיה.