הפקר

השאלה: שלום רב
התארחתי בכפר נוער שבו היה עץ זית.היות ואנו בשנת שמיטה קטפתי זיתים מן העץ עד שעלתה במוחי המחשבה שאולי בעלי המקום אינם מקיימים הלכות שמיטה ואף אולי לא מפקירים את מטעיהם-כך שאולי מדובר בגזל...
האם גם בשנת שמיטה אני צריך לקבל את אישור הבעלים? ומה הדין בעצי זית שנמצאים באם הדרך(שייכים לעיריה)?
תודה וחודש טוב
שי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 3:31:29 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

כידוע נחלקו בשאלה זו גדולי עולם, לדעת המבי"ט הרי זה הפקר, מכיוון שיש דין של אפקעתא דמלכא, דהיינו לא משנה מה יעשה האדם, הקב"ה מפקיר את פירות השביעית. ומאידך לדעת הב"י נראה שאם איננו מפקיר הרי זה לא מופקר. אולם גם לדעת הב"י נראה שרק אם עמד וגדר וטען שלא מפקיר, אבל אם לא מודיע הרי זה הפקר, וכך הסביר הרב קוק זצ"ל את שיטת הב"י. ועל כן נראה שהפירות הם הפקר ויש בהם קדושה, אמנם לכתחילה יש צורך להפקיר, אבל גם מי שלא הפקיר נראה שפירותיו הפקר, אלא א"כ עומד ומוחה.
אמנם ישנה דעה שבכל מקרה צריך לבקש רשות לקטוף את הפירות, ועל כן לכתחילה היה צורך לבקש רשות, אולם לאחר שנעשה אין בכך גזל.
לגבי הערייה, ברוב הערים העיריות מתירות ומפקירות את הפירות לכל אדם.