פרחים ואוכל לבעלי חיים בשמיטה

השאלה:

א. בהמשך לשאלה בדבר קניית פרחי נוי (בחנות) בשביעית ואף במוצאי שביעית - האם לא ניתן לרכשם אלא בחנויות האמונות על שמירת שביעית (אני מסופק היכן ניתן למצאן, אם בכלל)? האם יש קולא בפרחים חסרי ריח?

ב. האם יש חשש במזון עופות - כדוגמת דוחן, בוריאה וסיטריה, הנמכר בחנויות לחיות מחמד? אף כי זרעים אלו מופיעים לעיתים גם במזוננו, הרי שעיקרם בתזונת ציפורים; האם מותר בהנאה (ואולי יש כאן ספיחים כמאכל בהמה)?

ג. האם מותר להשליך בגינה הפרטית גרגירים וגרעינים לציפורים (שאין מזונותיהן עלי) גם אם יש סיכוי שחלק מהם יקלטו בקרקע (כמובן שאיני מעוניין בקליטתם, ואין לי תועלת ממנה)?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. הדיון הוא בפרחים חסרי ריח שלא יסייעו בידי עוברי עבירה. ועל כן צריך לקנות רק בחנויות מפוקחות, בפרחים עם ריח יש גם קדושת שביעית והדינים מתרבים.

ב. מכיוון שמינים אלו נזרעים למאכל בהמה יש בהם את כל איסורי שביעית ויש להקפיד אם גודלו בזריעות ששית (לא מצוי), או שנעשה היתר מכירה.

ג. במקום שהאדמה יבשה, ובאים עופות ואוכלים, נראה שאפשר להקל.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי