שמיטה

השאלה: שלום הרב, יש לנו חצר גדולה, עם גינה נאה ומטופחת. הטיפול בגינה נהיה לי לתחביב שמתפתח בשנים האחרונות. יש לי גם קליניקה מאחורי הבית וחשוב לי שהגינה, המלווה את פני הלקוחות, תהיה נאה. יש לי מספר שאלות הלכתיות בנושא השמיטה: 1 - האם מותר לעקור עם היד עשבים שוטים (בין אם זה עשב בודד ובין אם כבר נהיו רבים כמותו) - גם לשם נוי וגם כדי למנוע את השתלטותם על צמחיית הגינה? 2 - גדר חיה המסתלסלת על גדר ברזל - האם מותר להשחיל את זרועות השיח המטפס בין חריצי גדר הברזל? 3 - האם מותר להשריש או לשתול בעציץ בתוך הבית? ואם מותר - האם מותר לאחר מספר חודשים להוציא את העציץ לחצר (מקורה ומרוצפת או לאזור שאינו מקורה)? ומה אם זה לשם נוי החצר ולא לשם השבחת הצמח? 4 - האם מותר להעביר עציצים (גדולים או קטנים) בחצר ממקום למקום (לשם נוי ולא לשם השבחת הצמח)? 5 - גרעין אבוקדו שהוציא שורשים במים לפני השמיטה - האם מותר לשתול אותו בעציץ עם אדמה בתוך הבית? ואם כן - האם הוא צריך להישאר בבית כל השנה? מתי מותר להוציא אותו לחצר? תודה, מיכל

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | כ"ז תשרי תשפ"ב 15:39

שלום וברכה

אשריכם שיש לכם גינה נאה בארץ הקודש.

1. עדיף לקצוץ את העשבים בגובה הקרקע. אם אין אפשרות כגון בגלל קירבה לצמחי התרבות ניתן לעקור.

2. אין להשחיל את ענפי המטפס בגדר אלא אם הם מפריעים למעבר וכד'

3. ראוי שלא להשריש או להנביט בבית פרטי בשמיטה. ההיתר לשתול במצעים מנותקים בבית, נועד לחקלאים ולבעלי צרכים מיוחדים.

4. אין להעביר עציצים בגינה ממקום למקום. במקרה של צורך מיוחד יש לפרוש יריעת פלסטיק וכד' מתחת לעציץ.

5. ראה תשובה 3. כמובן שאין להוציאו לחצר.

בברכה

מוטי שומרון