שמיטה בבתי ספר

השאלה:

היתר מכירה בבתי ספר בשנת שמיטה שלום וברכה, האם יש אפשרות ואם ראוי בכלל, למכור חלק משטח בית ספר - או להעביר אחריות לגוי על מנת שנוכל לעבוד בבית הספר בשנה זו? יש לנו מורים גויים בבית הספר

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ו טבת תשפ"א 11:50

בס"ד

שלום וברכה

היתר מכירה נוסד לצורך היישוב בארץ ישראל מתוך ראיה שאם החקלאות לא תתקיים בשנת השמיטה היא תתמוטט גם בשאר השנים, ובכך יבוא חלילה קץ היישוב החקלאי בארץ ישראל. על כן נכנסו גדולי ישראל לספקות הלכתיים והתירו את המכירה בשעת דחק גדולה. גם בימינו ממשיכים בהיתר מכירה לטובת החקלאים וכן לטובת הצרכנים שאם לא יעשה היתר מכירה השוק כולו יוצף בירקות האסורים באכילה (ספיחין) ובכך תתמוטט כל הכשרות בארץ ישראל.

אחת הבעיות המרכזיות של היתר מכירה הוא שיש בו הערמה גדולה, כבר הרב קוק זצ"ל כתב שנושא הערמה הוא קשה לאנשים, ועיין בדברי הגר"ש ישראלי זצ"ל שגם יצא להסברה בנושא הערמה, אבל כפי שכתבתי בשביעית דרבנן התירו בצורך גדול גם הערמות (בתלמוד ובשו"ע). אולם בבתי הספר לא נראה שיש צורך להכנס לדחוקים הלכתיים ופעולות הערמה שונות, ואדרבא הנוער הצעיר מעדיף ללא הערמות אלא ללכת כפי עיקר הדין. על כן נראה שאין להתיר מכירה בקרקעות בתי ספר, אולם מאידך רצוי וחובה ללמד את הנוער לגדל כהלכה, כולל עשיית חממות מנותקות לירקות או שמור עצי פרי וסרק. ברור שאם נשתדל להרבות בשמירת שביעית כהלכתה הנערים ילמדו את מצוות השביעית כהלכתם ללא הערמות אלא כפי שהדין נותן. לדעתי דרך זו תתרום הרבה לנערים שהם ישרים בטבעם וילמדו לשמור שביעית כהלכתה.