שמן שחלקו לא הופקר

השאלה: בוקר טוב שאלה מסקנו זיתים בשטח הפקר של יהודים כמובן - לפי מה שאני מבין פטור מתרומות ומעשרות. אך, 40 ק''ג שזה 8%, מהזיתים הוספנו והם של עצים של יהודי שלא הופקרו. האם חייב תרומות ומעשרות יחסי או על הכל.?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ח' כסלו תשפ"ג 12:33

בס"ד

שלום וברכה

שאלת העצים שהם לא הופקרו, אבל לא נכתב מה נעשה בהם. בפנינו שתי אפשרויות.

א. הם לא הופקרו ונמכרו בהיתר מכירה הרי זה כשל נכרי, וכאשר נעשה גמ"מ על ידי ישראל יש חובה להפריש מהם תרו"מ בלא ברכה. ובנידון שלכם שזה כבר שמן מעורב יש לסמוך על הדעה שיש בילה בלח, ויש להפריש באופן יחסי מהשמן, אבל שיהיה בכמות שמפרישים כמות גדולה שיהיה בה לפחות (אחוז ומשהו) מהזיתים של היתר מכירה. לפי חשבוני זה בערך צריך להיות 5.2 ליטר, כדי שיהיה בו בודאי תורמ"ג ותרו"מ של 40 קילו.

ב. אם לא נעשה בשטח שלא הופקר היתר מכירה, באנו למחלוקת ראשונים האם שמור אסור בשתיה ואכילה או שהבעלים הוא עבריין אבל הפירות לא נאסרו. לדינא נהגו להקל בכך ולא אסרו את הפירות שנשמרו. כמו כן במקרה כזה אין חיוב תרו"מ, למרות שהב"י העלה סברא כזו, אבל נהגו שאין מפרישים משמור.

שבת שלום