האכלת בעלי-חיים בשביעית בקליפות הראויות למאכל אדם

השאלה:

האם מותר לתת לבעלי-חיים קליפות טריות של מלפפונים גזר וכדו' הראויות למאכל אדם –כיוון שלעתים בע"ח המצויים אצל חלק מהאנשים - אינם אוכלים קליפות ששהו כיממה בתוך שקית?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

אף שאסור לתת באופן ישיר בעלי חיים בקליפות או בשאריות דברי מאכל של שביעית - הראויים למאכל אדם (תורת כהנים בהר פר' א פ"א הלכה ז). מכל מקום בעלי-חיים המגיעים מעצמם לצמחים שיש בהם קדושת שביעית אין צורך למנוע זאת מהם (רמב"ם הל' שמיטה ויובל פ"ה ה"ה). אמנם יש המסייגים היתר זה רק לפירות מחוברים לקרקע (חזו"א שביעית סי' יד), אך יש הסוברים שבכל מצב אין צורך למנוע בעלי חיים שבאים מאליהם היות וזהו רק הפסד עקיף ("גרם הפסד"), שלדעת הרבה מהפוסקים מותר בפירות שביעית (תורת הארץ פ"ח אות מד).

למעשה: ניתן להקל ולהניח קליפות הראויות עדיין למאכל אדם – כשבעלי החיים לא נמצאים בסביבה, אף שלאחר מכן הם יבואו מעצמם ויאכלו.