אב שעושה לבנו הנשוי מנוי לבית האוצר

השאלה: שלום וברכה. ויישר כוחם. שאלתי: עשיתי מנוי לבית האוצר לבן שלי (שאינו סמוך על שולחני), אך לאחר מעשה הסתפקתי אם זה מועיל בכלל, מפני שלא התכוונתי להקנות לו את הכסף ולהלוות אותו בשמו, ואם כן, אם אני המלווה, זה לכאורה לא יעזור להפרשותיו. מה דעתכם?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ג' תמוז תשפ"א 23:31

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

עצם העובדה שרשמת את בנך לבית האוצר ונתת הלוואה קיים כאן העיקרון של "זכין לאדם", כלומר שבכך אתה מקנה לו את הזכויות שיש לכל מנוי בבית האוצר שימוש במטבע לחילול מעשר שני. וכן "התקזזות" עם הלוי והעניים מכספי ההלוואה שנתת עבורו, תמורת זה שהוא ישאיר ברשותו את פירות המעשר ראשון והמעשר עני.

אכן מלכתחילה כדאי שהוא יידע לפני שאתה עושה לו מנוי, כי כאשר עושה לו מנוי אתה מתחייב בשמו שהוא יהיה כ"מכירי לויים" ו"מכירי עניים", שמשמעותו התחייבות לתת רק ללוי מסויים את המעשר ראשון, וכן לתת את המעשר עני רק באמצעות וועד הצדקה של בית האוצר שנחשב כ"יד עניים".

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב