הפרשה מזיתים של טבל יחד עם זיתים מסופקים

השאלה:

הכנו זיתים מעץ בחצרנו.כעת יש 10 צנצנות. הזיתים מוכנים. אפשר להפריש מכולם יחד? או שכל צנצנת בנפרד? אילו מעשרות? ((מסקנו בתשרי את העץ). בנוסף, קיבלנו צנצנת זיתים משכן, לא ידוע אם מעושר. האם אפשר לעשר יחד?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ז' טבת תשפ"א 9:54

ב"ה ז' טבת ה'תשפ"א

לברק

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלותיך,

א. הזתים שנמסקו הם שייכים לשנת "מעשר שני" כיוון שבפירות האילן זמן הגידול קובע שזה היה בשנת מעשר שני.

ב. אינכם צריכים להפריש מכל צנצנת בנפרד, אלא ניתן להפריש על כולן ביחד, כולל גם את הצנצנת שהיא ספק, אך רצוי לפתוח את המכסים ושהם יהיו במקום אחד.

ג. כיוון שהזיתים של שכנך הם ספק מעושרים (ספק חיוב ספק פטור) ושלך הם בודאי טבל (ודאי חיוב), ואסור שתיווצר מציאות של "הפרשה מפטור (ואף ספק פטור) על החיוב" -  לכן צריך לנהוג עפ"י הסדר הבא:

ד. כשמוציאים  1% המיועדים לתרומה גדולה ותרומת מעשר עושים חישוב של 1% מ - 11 צנצנות, אך עליך להוציא את אותו 1% רק מהזיתים שלך שהם טבל ודאי.

ה. כמו כן לפני אמירת הנוסח לומר את התנאי הבא:

"המעשרות שאייחד בכל צנצנת שברצוני לתקן, יתקנו את את הזיתים שבאותה צנצנת".

באופן זה המעשרות שתייחד בצנצנת המסופקת יתקנו מספק רק את הזיתים שבה ולא את הזיתים שהם טבל ודאי.

ו. לאחר מכן אתה יכול להפריש בברכה וגם את פדיון המעשר השני בברכה.

ז. הפירות שמיועדים לתרומה גדולה ולתרומת מעשר, עליך לקבור או לעטוף בצורה טובה ולשים בפח.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב