הפרשת תרו"מ מפירות הגדלים בחצר

השאלה:

לגבי פרי הדר בחצר, האם מותר לאכול אכילת ארעי ללא הפרשת תרומות ומעשרות?  כמו כן, במידה ולא צריך להפריד תרומות ומעשרות ואני לא יודע בן כמה העץ, האם צריך לפדות נטע רבעי מספק ( יש לי מנוי במכון) ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א שבט תשפ"ד 10:08

שלום

 1. פרי הגדל בתוך חצר מותר לאכול ממנו בחצר בלא הפרשת תרומות ומעשרות כל עוד האכילת היא אכילת העראי.

דהינו שקוטף פרי אחד ואוכל ,קוטף פרי אחד ואוכל.

אם קוטף שנים יחד כבר נקבע למעשר וצריך להפריש תחילת תרו"מ.

אם הכניס לביתו אפילו פרי אחד נקבע למעשר חיב להפריש תחילה תרו"מ .

וכל ההיתר הוא רק בקוטף פרי אחד ואוכל, אך הקוטף אשכול ענבים נחשב כקוטף מספר פירות כמו כן הקוטף פירות שרגילים לחלק אותו למנות כגון  אבטיח או מילון נחשב כאשכול ענבים וחייב בתרו"מ

כמו כן לגבי פירות הדר הסתפק החזו"א שמא הואיל ונחלק לפלכים שמא נחשב כאשכול ולכן יש להפריש תחילה תרו"מ.

2. לגבי נטע רבעי , אם יש חשש נטע רבעי אזי אין היתר אכילה כלל עד שיחלל את הפרי תחילה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי