השלה הקובע את המעשרות בלימון

השאלה:

כיצד לעשר לימונים בתקופה שבין ראש השנה לט"ו בשבט (אני שואל מכיון ששמעתי שיש ספק בלימונים)?

התשובה

הרב יואל פרידמן | ב' טבת תשפ"א 10:49

שלום רב,

הדעה הרווחת יותר היא שגם בלימונים (ובוודאי שאר פירות ההדר) השלב הקובע הוא חנטה ולכן הלימונים שבשלים לפני ט"ו בשבט הם משנה חמישית לאמור מעשר שני. אך דעת הרש"ס שיש להשוות בין לימון לאתרוג ולכן השלב הקובע הוא לקיטה כירק אך התאריך הקובע הוא ט"ו בשבט. המשמעות של זה היא שכל פירות ההדר שקטפו לפני ט"ו בשבט הם בוודאי משנה חמישית ודינם מעשר שני. פירות ההדר שייקטפו לאחר ט"ו בשבט, יש לגביהם ספק ולכן  יפריש גם מעשר שני וגם מעשר עני (יאמר בנוסח אם הם משנת מעשר שני ה"ה מע"ש ואם הם משנת מעשר עני - מעש עני). ר' הלכות הארץ עמ' 50.