מאיפה יודעים שהמעשר שני לקנות אוכל בירושלים רק מגידולי קרקע

השאלה:

‏מאיפה יודעים שהמעשר שני לקנות אוכל בירושלים רק מגידולי קרקע

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב טבת תשפ"ד 9:50

שלום

נאמר בפסוק דברים פרק יד פסוק כו (פרשת ראה)
וְנָתַתָּ֣ה הַכֶּ֡סֶף בְּכֹל֩ אֲשֶׁר־תְּאַוֶּ֨ה נַפְשְׁךָ֜ בַּבָּקָ֣ר וּבַצֹּ֗אן וּבַיַּ֙יִן֙ וּבַשֵּׁכָ֔ר וּבְכֹ֛ל אֲשֶׁ֥ר תִּֽשְׁאָלְךָ֖ נַפְשֶׁ֑ךָ וְאָכַ֣לְתָּ שָּׁ֗ם לִפְנֵי֙ יְקֹוָ֣ק אֱלֹהֶ֔יךָ וְשָׂמַחְתָּ֖ אַתָּ֥ה וּבֵיתֶֽךָ:

ונאמר בגמ' מסכת בבא קמא דף נד עמוד ב
דתניא: ונתת הכסף בכל אשר תאוה נפשך - כלל, בבקר ובצאן וביין ובשכר - פרט, ובכל אשר תשאלך נפשך - חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש פרי מפרי וגידולי קרקע, אף כל פרי מפרי וגידולי קרקע!

וכן נפסק ברמב"ם הלכות מעשר שני ונטע רבעי פרק ז הלכה ג
'אין נלקח בכסף מעשר אלא אדם שגידוליו מן הארץ, או גידולי גידוליו מן הארץ, כגון הפרט המפורש בתורה בבקר ובצאן וביין ובשכר'.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי